Jeuk en rode uitslag na het zwemmen

Als je in natuurwater hebt gezwommen - bijvoorbeeld in meren, plassen of rivieren - en je krijgt daarna last van rode vlekjes op je huid die erg jeuken of een branderig gevoel geven, dan heb je waarschijnlijk zwemmersjeuk.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een veel voorkomende, onschuldige aandoening. Het is niet besmettelijk, wel vervelend. De huiduitslag begint direct of binnen twee dagen na het zwemmen. De vlekjes worden branderige pukkeltjes en vormen blaasjes. De jeuk kan zeer heftig zijn.

Hoe ontstaat zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm, die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten. Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. Ze proberen in de huid te kruipen, waar ze meteen overlijden en dus verder geen kwaad kunnen. Een eerste besmetting kan ongemerkt voorbij gaan. Bij een volgende besmetting zijn de symptomen dan vaak veel heftiger.

Hoe voorkom je zwemmersjeuk?

Als je niet zeker weet hoe gevoelig je bent voor zwemmersjeuk, kan je beginnen met pootje baden of een korte duik. De kans op besmetting neemt af als je niet langer dan tien minuten in het water bent, je daarna goed afdroogt en de zwemkleding meteen verwisselt voor droge kleding.

Wat kun je doen als je eenmaal zwemmersjeuk hebt?

De jeuk en uitslag kunnen na een halve dag alweer verdwijnen, maar ook twee of drie weken aanhouden. De jeuk gaat meestal eerder vanzelf over. Er is geen medicijn tegen. Soms helpt het om de huid te koelen, bijvoorbeeld met een ice-pack of een theedoek met ijsklontjes. Ook menthol crème of menthol gel tegen de jeuk kan verlichting geven, of deppen met wat azijn. Behandeling door een huisarts kan nodig zijn als de huid door het krabben gaat ontsteken.

Zwemmersjeuk melden

Als je na het zwemmen last hebt gekregen van zwemmersjeuk, kun je dat melden via de zwemwatertelefoon. Je kunt ook je klachten doorgeven aan de plaatselijke GGDTwijfel je waar je klacht of melding thuishoort? Kijk hier bij welke waterbeheerder je je melding kunt doen.

Check zwemwater.nl

Check voordat je gaat zwemmen in natuurwater ook altijd de website www.zwemwater.nl. Tijdens het badseizoen wordt op tal van zwemlocaties in Nederland de kwaliteit van het natuurwater gecontroleerd, ook op de aanwezigheid van de larven die zwemmersjeuk veroorzaken. Als ze worden aangetroffen, plaatst de waterbeheerder (Rijkswaterstaat, de provincie, het waterschap of de gemeente) over het algemeen waarschuwingsborden.